Nationalpark Thy - Seværdigheder
Natur og Fritid
Danske naturområder
Nationalpark Thy - Seværdigheder

Hanstholm Fyr

Hanstholm fyr er ikke en del af nationalparken, men vi har alligevel taget den med her. Dels fordi at den er et oplagt startpunkt eller slutpunkt når man kører gennem nationalparken, og derudover har den nogle korte vandreruter, som starter ved fyret og som giver en fantastisk udsigt over den nordlige del af parken.

Vandreruter

Som nævnt i tabellen ovenfor, så udgår der 3 vandreruter fra fyret. Udover de tre vandreruter så går Vestkyststien fra Bulbjerg til Agger også forbi fyret, men den beskrives i et separat afsnit.

Handicapruten er en kort rute på 640 meter, der blev indviet i 2010. På ruten er der handicapvenlige borde og bænke, og man kommer forbi kystskrænten, som giver udsigten over den nordlige del af nationalparken som vist ovenfor.

Den blå rute (Batteri 1 ruten) er på 1.5 km og fører som navnet siger over til Batteri 1. Da man skal ned af skrænten for at komme over til batteri-stillingen, så skal man være indstillet på, at ruten indeholder meget stejle passager.

Den gule rute (Vigsø ruten) går over den nordvendte skrænt mod vest til Vigsø og er på 14 km.

Lodbjerg Fyr

Lodbjerg Fyr er et 35 meter højt fyr, som blev bygget i 1883 og ligger lidt for sig selv midt i nationalparken. Fyret er i dag automatisk, men da fyret blev bygget var der brug for en fyrmester, en fyrpasser og en assistent, og derfor ligger der to boliger sammen med fyret. Disse bliver i dag brugt bl.a. til udstilling og café.

I fyrmesterboligen er der som nævnt en lille café, og hvis man selv har madpakke med, så er der mange bænke og borde ved Hønsehuset (til højre på billedet ovenfor). Der er også adgang til toppen af fyret mod betaling. Betalingen er 30 kr. (Primo 2021).


Fyret ligger som nævnt ude for sig selv, og man skal køre et stykke ad en mindre vej for at komme derud. Størstedelen er asfalteret, men den sidste kilometer er en grusvej med mange løse sten, og her anbefales det at køre langsomt for ikke at skade både sin egen og passerende biler.

Agger Tange
Svaneholmhus